Belangrijke dingen om te weten over bakken in een heteluchtoven

oven reparatie

Belangrijke dingen om te weten over bakken in een heteluchtoven

Naarmate de technologie is verbeterd, is ook het gemak waarmee mensen thuis kunnen bakken, toegenomen. Vroeger waren heteluchtovens het exclusieve domein van professionele bakkers, tegenwoordig zijn ze voor elke amateur- of wannabe-bakker beschikbaar voor een zeer betaalbare prijs. Er zijn echter veel misvattingen en hiaten in de kennis als het gaat om het gebruik van convectieovens en om er het beste uit te halen.

Bij Repair Professionals installeren, onderhouden en repareren we heteluchtovens dagelijks en wekelijks. Als zodanig hebben we een zeer goede kennis over de functies en interne werking van convectieovens. In deze korte handleiding laten we u enkele van de belangrijkste dingen zien die u moet weten over bakken met een heteluchtoven.

Allereerst is het belangrijk om te onthouden dat we met ‘convectieoven’ gewoon een oven bedoelen (die zowel op gas als elektrisch kan zijn) met een convectie-instelling. Deze instelling verplaatst lucht door de oven en het voedsel erin om het voedsel gelijkmatig op een hoge temperatuur te koken door gebruik te maken van een ventilator en een uitlaat. Dit maakt voedsel krokanter en, cruciaal, het zuigt vocht uit de ingrediënten, wat vaak de voorkeur heeft als het gaat om bakken. Dit in tegenstelling tot conventionele oveninstellingen die warmte uit een vaste bron gebruiken, zoals een verwarmingselement boven of onder het voedsel.

Vanwege de snelheid waarmee de convectie-instelling voedsel bakt, is het belangrijk om het voedsel tegen het einde van uw toegewezen kooktijd te controleren om er zeker van te zijn dat het niet te gaar wordt. U wilt dit waarschijnlijk vanaf ongeveer halverwege beginnen, omdat u dan van tevoren kunt zien of u het voedsel goed in de gaten moet houden. Bakken is zoveel meer dan alleen naar de timer kijken – het type, de hoeveelheid en het vochtgehalte in de gebruikte ingrediënten kunnen de totale kooktijd beslist beïnvloeden. Dit betekent dat je flexibel moet zijn totdat je een soort ‘natuurlijke’ intuïtie genereert en een beter begrip krijgt van je fornuis en de manier waarop het interageert met het voedsel dat je aan het bakken bent.

Vanwege dit snelle kookproces, wil je proberen de temperatuur te verlagen als het gaat om convectie-instellingen. Dit komt omdat veel recepten niet zijn geschreven met het oog op heteluchtovens. U zult dus willen nadenken over het verlagen van de temperatuur, maar niet zozeer – misschien met ongeveer 10 ° C. Net als bij de timing, krijgt u een idee van de wisselwerking tussen uw specifieke oven en het voedsel dat u aan het bakken bent, en misschien wilt u dit na verloop van tijd aanpassen.

De luchtstroom is een belangrijk onderdeel van hoe de instellingen van de convectieoven zo goed werken bij het bakken. Daarom wilt u eventuele verstoring van deze luchtstroom tot een minimum beperken. Dit betekent dat je geen volle oven wilt als je bakt met de convectie-instelling, want meer eten = minder luchtstroom. Hoewel u meerdere rekken kunt gebruiken, wilt u er alleen voor zorgen dat die rekken niet volledig gestapeld zijn.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van pannen en platen met te hoge randen en randen. U kunt beter laag omrande of randloze vellen gebruiken, omdat hierdoor de lucht beter kan circuleren. Als het voedsel dat u bakt afhangt van bakjes of bakjes met een hoge rand (zoals brood), gebruik dan natuurlijk bakjes met een hogere rand, vellen enzovoort.

Ondanks hoeveel bakkers graag de convectie-instelling gebruiken, is het voor bepaalde recepten niet altijd nodig – en zelfs niet goed. Sommige eenvoudige broden, cakes en soufflés profiteren bijvoorbeeld niet echt van de combinatie van ventilator en uitlaat. Sommige ervan kunnen zelfs ongelijk stijgen als gevolg van dit proces. Wat heteluchtovens geweldig zijn in bakken, omvat koekjes, koekjes, scones enzovoort.

Vaak hangt het echt af van de dichtheid van het deeg. Als het deeg stevig is, kan het beter worden gebakken met een convectie-instelling; zo niet, dan is het waarschijnlijk beter gebakken op een conventionele manier. Voor het grootste deel heeft de convectieoven echter de voorkeur om te bakken. Mogelijk merkt u zelfs dat uw oven een specifieke instelling voor ‘bakken met convectie’ heeft, dus raadpleeg de gebruikershandleiding van uw apparaat om te zien of dit een optie is.

Het belangrijkste om in gedachten te houden bij het bakken met een heteluchtoven is dat het een leerproces is. U maakt waarschijnlijk fouten, maar als u de formule goed krijgt, zal het eindproduct waarschijnlijk beter eindigen dan ooit in een conventionele oven.

Geen reactie's

Geef een reactie