Hoe kunt u kookplaat beschermen en onderhouden

kookplaat reparatie

Hoe kunt u kookplaat beschermen en onderhouden

Gemakkelijk schoon te maken en mooi om naar te kijken, elektrische kookplaten van glas zijn de laatste jaren populairder geworden. Er komt echter veel meer kijken dan alleen die twee eenvoudige observaties. Ondanks deze voordelen is er beslist nog steeds een goede en een verkeerde manier om dergelijke kookplaten te onderhouden en schoon te maken. In het artikel bespreekt Repair Professionals de handelingen om te voorkomen dat je glazen kookplaat langzaam kapot gaat of beschadigt, evenals de juiste manier om je glazen kookplaat schoon te maken.

Deze fouten mag je niet maken

Er zijn een aantal manieren waarop glazen kookplaten na verloop van tijd beschadigd kunnen raken, maar dit heeft vooral te maken met het reinigingsproces.

De kookplaat schoonmaken terwijl deze nog heet is

Omdat we graag onze schoonmaak uit de weg willen ruimen, vooral als we wachten tot de rest van onze maaltijd klaar is met koken, kunnen we soms te snel zijn om de kookplaat schoon te maken. Maar als het nog warm is, loop je niet alleen het risico verbrand te raken, maar kunnen door de hitte ook vloeibare reinigingsmiddelen in het oppervlak van je kookplaat worden gebrand – waardoor het glas beschadigd raakt. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat uw kookplaat kapot gaat, zal het kleine inkepingen en onvolkomenheden achterlaten die u zullen irriteren.

Onder druk

Je kookplaat is dus van glas. Hoewel het gemakkelijk kan zijn om dit te vergeten tijdens het schoonmaken, en vanwege de perceptie van duurzaamheid, is het belangrijk om te onthouden dat het oppervlak van glas is. Glas breekt – vooral als het onder druk wordt gezet. Om te voorkomen dat het glas barst, moet u het rustig aan doen bij het schrobben van bijzonder hardnekkige vlekken.

Maar niet dat soort glas …

Ja, het is glas, maar dat betekent niet dat het net als alle andere soorten glas is. Als u een reiniger gebruikt die speciaal voor glazen ramen of tafelbladen is bedoeld, gebruik deze dan niet meer op uw kookplaat. De reiniger is te sterk voor uw kookplaat, wat tot schade kan leiden. Als je een lichte reiniger wilt, probeer dan witte azijn.

Sla harde sponzen en staalwol over

Omdat staalwol zo hard is, kan het na verloop van tijd onvolkomenheden achterlaten – zoals kleine putjes -. Dit kan ertoe leiden dat kleine stukjes voedsel in de gaten blijven steken. Evenzo kan de schrobkant van je spons (de platte kant is prima) ook krassen op het oppervlak veroorzaken. Als je een bijzonder hardnekkige vlek of vuil hebt dat niet reageert op je andere schoonmaakpogingen, probeer dan een scheermesje te nemen en het in een hoek van ongeveer 45 graden over het oppervlak te laten glijden. Dit zou hopelijk de vlek van het oppervlak moeten verwijderen terwijl je glas in goede staat blijft.

Geen lekkages opruimen…

Het is 21.00 uur, je bent moe na een lange dag en je moet eten voordat je naar bed gaat en de volgende dag helemaal opnieuw begint. We hebben het allemaal weleens meegemaakt! In die tijd zijn we in de verleiding om snelkoppelingen te nemen of te negeren wanneer we dingen morsen. Helaas, als het gaat om glaskeramische kookplaten, zal dit gemorste materiaal blijven plakken, verharden en moeilijk te verplaatsen worden. Als u ze meteen met een papieren handdoekje afveegt, kunt u onderweg een hoop werk besparen.

Zo moet je een kookplaat reinigen…

Nadat u uw kookplaat heeft laten afkoelen, gebruikt u een papieren handdoek, een zachte doek of de platte kant van uw spons om resten of etensresten weg te vegen die gemakkelijk kunnen worden verplaatst.

Neem voor hardere resten een scheermesje of schraper en laat het in een hoek van 45 graden over het oppervlak glijden. Oefen druk uit, maar niet te veel. Dit zou de vlekken van de kookplaat moeten verwijderen. Gebruik uw papieren handdoek / zachte doek / platte spons om eventueel vuil weg te vegen.

Koop een keramische reiniger of gebruik witte azijn en breng een deel ervan aan op het oppervlak van de kookplaat. Gebruik een doekje naar keuze om de reiniger voorzichtig in het oppervlak en op de resterende vlekken te wrijven.

Sproei tenslotte uw kookplaat af met water en veeg hem nog een keer af om de reiniger te verwijderen.

Als u dit regelmatig doet, blijft uw glazen kookplaat in goede staat en hoeft u geen reparatieservice te bellen om kookplaat reparatie te doen!

Geen reactie's

Geef een reactie